NOS NieuwsAangepast

Europa ziet geen president Romney

Vanavond wordt het derde en laatste debat tussen Obama en Romney gehouden. Hierin staat het buitenlandbeleid centraal. In dat buitenland, aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, zijn veel mensen nog niet bedacht op een overwinning voor Romney.

Veel Europese leiders hebben de afgelopen jaren afspraken met de Obama-regering gemaakt over de aanpak van de economische crisis. Met Mitt Romney als president moeten volgens analisten, de verhoudingen weer opnieuw worden vastgesteld.

Obamaland

Uit een artikel van de Washington Post blijkt dat maar weinig Europeanen kunnen zich voorstellen dat Obama het Witte Huis moet verlaten. Volgens de Amerikaanse krant is Europa, van de Schotse Hooglanden tot in de laarspunt van Italië, één en al Obamaland.

Dat blijkt ook uit een peiling van het Duitse Marshall Fonds (GMF), van half september. Maar liefst 75 procent van de Europeanen kiest voor Obama. Slechts 8 procent wil liever Romney. Een peiling van deze week liet zelfs zien dat

dat 82 procent van de Duitsers denkt dat Obama gaat winnen.

Ruk naar rechts

In Groot-Brittannië is de band met de Republikeinse partij ook niet zo hecht. Door een ruk naar rechts op het gebied van sociale zaken, onderscheidt de Amerikaanse tegenhanger zich van de conservatieve partij in Engeland.

Anders dan Romney, heeft David Cameron, de leider van de Conservatieven zich voor het homohuwelijk uitgesproken. Daarnaast wil Cameron zich inzetten tegen de opwarming van de aarde. Een onderwerp waarover Romney zelf een aantal keer van mening is veranderd.

Kloof

Afgelopen zomer werd de kloof tussen beide heren alleen maar groter toen Romney het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Londen bekritiseerde. Cameron zei toen: "Wij organiseren de Olympische Spelen in één van de drukste steden ter wereld. Natuurlijk is het gemakkelijker om zo'n evenement in de 'middle of nowhere' te organiseren."

Aan deze kant van de oceaan, veertien dagen voor de verkiezingen, speelde nooit de vraag of Obama ook kan verliezen. En nu het onverwacht toch nog spannend wordt, heeft niemand zich voorbereid op het tegenovergestelde: president Romney.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl